Το Έργο

Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών μέσω της μετατροπής τους σε διάδρομο για περπάτημα και ποδήλατο.
Η περίπτωση της γραμμής Αγ. Ανάργυροι - Λαύριο.

Το ερευνητικο προγραμμα εστιάζει στην αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών με την μετατροπή τους σε διαδρόμους για περπάτημα και ποδήλατο. Το θέμα έχει δυο σκέλη. Το πρώτο αφορά καθ' αυτά τα διάφορα τμήματα των πρώην σιδηροδρομικών διαδρόμων και τις λύσεις που αρμόζει να δίνονται κάθε φορά ανάλογα με τη γεωμετρία τους, τη θέση τους σε αστικό ή υπεραστικό περιβάλλον, τις κινήσεις που εξυπηρετούν κ.λπ. Το δεύτερο αφορά τη σχέση των πρώην σιδηροδρομικών διαδρόμων με το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται.

Το Έργο

Σας προσκαλούμε την Τρίτη 16 Ιούνιου 2015 και ώρα 2.00μμ στην αίθουσα Περιφερειακών Επιτροπών (Λεωφ. Συγγρού 15-17, 6ος όροφος) προκειμένου να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα "Ερευνητική συνδρομή στην Περιφέρεια Αττικής ως προς την προοπτική αξιοποίησης για περπάτημα και ποδήλατο εγκαταλελλειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών".    

Δείτε την πρόσκληση.

Πρόσκληση σε ενημέρωση-παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, βάσει ερωτηματολογίων και του διαδικτύου, η ερευνητική ομάδα απευθύνεται στους χρήστες του μελλοντικού διαδρόμου, ο οποίος προορίζεται για περπάτημα και ποδήλατο για να διερευνήσει τις προθέσεις και απόψεις τους.

Η περίπτωση της γραμμής Αγ. Ανάργυροι - Λαύριο

Τις τελευταίες δεκαετίες ήρθε στο προσκήνιο ένας νέος τύπος χώρου που προσφέρεται για αναψυχή ο οποίος είναι ο ανακατασκευασμένος χώρος εγκαταλελειμμένων τμημάτων σιδηροδρομικών γραμμών και ο οποίος χρησιμοποιείται για μια σειρά δραστηριοτήτων όπως η ποδηλασία και η πεζοπορία.

Διεθνής Εμπειρία από Επανάχρηση Εγκαταλελειμμένων Σιδηροδρομικών Χαράξεων στο Εξωτερικό

Η σιδηροδρομική γραμμή Αγίων Αναργύρων – Λαυρίου, μήκους 62,5 χλμ., διέρχεται από τους Δήμους Αγ. Αναργύρων, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, όρια Ν. Ιωνίας, Ηράκλειου, Μαρουσιού, όρια Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Παλλήνης, Παιανίας, Κορωπιού, Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Περιοχή Έρευνας

Η ιδέα

Ποδηλαττική Oδός, δηλαδή αξιοποίηση των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών της Αττικής, μετατρέποντάς τις σε ποδηλατοδρόμους - οδούς αναψυχής (trails), ή αλλιώς RailTrails.

Περισσότερα...

Ερωτηματολόγιο

Για την αξιοποίηση της εγκαταλελειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής Αγ. Ανάργυροι – Λαύριο έχουμε δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο.

Περισσότερα...

Παρουσίαση Ποδηλατόδρομου

Δείτε μια συνοπτική παρουσίαση 18 σελίδων του ερευνητικού προγράμματος σε μορφή PowerPoint πατώντας εδώ.

Περισσότερα...

Τοποθεσία

Μπορείτε να μας βρείτε στην διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου Αθήνα
Τ.Κ: 157 80

Περισσότερα...

Περιοχή Έρευνας

Η σιδηροδρομική γραμμή Αγίων Αναργύρων – Λαυρίου, μήκους 62,5 χλμ., διέρχεται από τους Δήμους Αγ. Αναργύρων, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, όρια Ν. Ιωνίας, Ηράκλειου, Μαρουσιού, όρια Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Παλλήνης, Παιανίας, Κορωπιού, Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Σήμερα ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Ήταν μετρικού εύρους και λειτούργησε από το 1885, αρχικά με αφετηρία το Ηράκλειο. Όταν από το 1889 ξεκίνησε η γραμμή Σιδηροδρόμων Αττικής (Σ.Α.) με αφετηρία την πλατεία Λαυρίου (δίπλα στην πλατεία Ομονοίας) μέχρι το Στροφύλι (Κηφισιά), διακλαδώθηκε μαζί της. Οι Σ.Α. δημιουργήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου ως αντιστάθμισμα προς το Δημόσιο για την παραχώρηση σε αυτήν του δικαιώματος εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Λαυρεωτικής. Η επέκταση από το Ηράκλειο έως τους Αγίους Αναργύρους έγινε το 1929 και ο σκοπός της ήταν η σύνδεση της γραμμής Λαυρίου με τους Κεντρικούς Σταθμούς Αθήνας και Πειραιά.

Η επιβατική λειτουργία της γραμμής ανεστάλη το 1957 και καταργήθηκε οριστικά το 1962 λόγω της αποκοπής της από τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας. Το τμήμα μεταξύ πλατείας Λαυρίου και Κηφισιάς είχε κλείσει από το 1926 αλλά ξαναλειτούργησε το 1957 με τη γραμμή του ΗΣΑΠ Πειραιάς – Ομόνοια.

Το αστικό τμήμα αυτού του διαδρόμου, από τους Αγ. Αναργύρους μέχρι τον Γέρακα, μήκους 16,4 χλμ., έχει μετατραπεί σε δρόμο κυκλοφορίας αυτοκινήτων όμως υπάρχουν τα γεωμετρικά περιθώρια και για την άνετη ένταξη της κίνησης ποδηλάτου και πεζού αν γίνει μια διαφορετική διευθέτηση των κινήσεων.

Από το υπεραστικό τμήμα, το πρώτο σκέλος, από Γέρακα μέχρι Μαρκόπουλο, μήκους 17,6 χλμ., έχει οριστικά εγκαταλειφθεί και είναι ελεύθερο. Το υπόλοιπο, από το Μαρκόπουλο μέχρι το Λαύριο, μήκους 28,6 χλμ. κατά το μεγαλύτερο μέρος του, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες θα καταλειφθεί από την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου. Για αυτά τα 28,6 χλμ. για την δημιουργία του ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου εκ των πραγμάτων θα χρησιμοποιηθεί το παράπλευρο του προαστιακού οδικό δίκτυο, του οποίου η αναμόρφωση και συμπλήρωση μελετάται από το ΥΠΟΜΕΔΙ. Είναι πολύ σημαντικό η μελέτη αυτή να εκπονηθεί λαμβάνοντας υπόψη και την κίνηση πεζών και ποδηλατών ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός.

Σημειώνεται ότι το περιβάλλον για τον ποδηλάτη και πεζό σε αυτούς τους παράπλευρους θα είναι ήσυχο και ευχάριστο. Πράγματι από την μια πλευρά θα είναι ο διάδρομος του προαστιακού, ο οποίος θα είναι ελεύθερος και ήσυχος αφού οι συρμοί αποκλείεται να διέρχονται με συχνότητα μεγαλύτερη των 20’, ενώ από την άλλη η κυκλοφορία των οχημάτων θα είναι μικρή, δεδομένου ότι η Αττική Οδός, που προβλέπεται να επεκταθεί μέχρι το Λαύριο, θα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των κινουμένων στην περιοχή οχημάτων.

Εικόνες

Υποστηρίξτε μας

Συνδεθείτε μαζί μας

FacebookTwitter