Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας δημιουργήθηκε το 1998 στο ΕΜΠ, σε μια στιγμή που είχε πια γίνει σαφής η υστέρηση της ελληνικής πόλης και η αδυναμία της να συμμετάσχει στην μεγάλη στροφή που έκαναν τότε οι ευρωπαϊκές κοινωνίες προς ένα αύριο πιο ανθρώπινο, πολιτισμένο και βιώσιμο. Στην Ευρώπη εκείνη πια την εποχή το παράδειγμα του ποδηλάτου, της αξιόπιστης και προχωρημένης τεχνολογικά δημόσιας συγκοινωνίας και των ήπιων διαμορφώσεων για τον πεζό ήταν ζωντανό και αρκούσε να μεταφερθεί και στον τόπο μας.
Ωστόσο η νοοτροπία στην Ελλάδα παρέμενε δέσμια του αυτοκινήτου και σε ότι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και για τους πιο αδύνατους, όπως είναι οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι τα παιδιά. Στην πόλη ο δυνατός επέβαλε απόλυτη κυριαρχία με τον πιο άγριο τρόπο, σε εμπόδιζε να περπατήσεις, να αναπνεύσεις, να ησυχάσεις. Σε μεγάλο βαθμό όσα ίσχυαν τότε ισχύουν και σήμερα. Είναι αλήθεια ότι χάρη σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις κάποια έργα έγιναν, όπως πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, μετρό και τραμ στην Αθήνα. Δεν κατάφεραν να αποθαρρύνουν την ανεξέλεγκτη επέκταση της ελληνικής πόλης που προκαλεί την ενίσχυση της εξάρτησής της από το αυτοκίνητο.
Τι πέτυχε τελικά η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας από τους στόχους της; Προφανώς θα ήταν ουτοπικό να πιστεύαμε ότι θα ήταν δυνατόν να συγκρατήσει το Πολυτεχνείο νοοτροπίες και κερδοσκοπικά συμφέροντα που μετέτρεψαν την αστική γη σε καζίνο. Σε πείσμα των δύσκολων συνθηκών και του εχθρικού περιβάλλοντος πιστεύουμε πάντως ότι καταφέραμε να είμαστε παρόντες όπου στις τοπικές κοινωνίες υπήρχε ένας διάλογος για το περιβάλλον, την πόλη, τη βιώσιμη κινητικότητα. Γράψαμε ή συμμετείχαμε στη συγγραφή 28 βιβλίων, δημοσιεύσαμε 130 άρθρα σε περιοδικά, κάναμε πάνω από 150 Ανακοινώσεις σε Συνέδρια, συμμετείχαμε ή είχαμε την ευθύνη περισσότερων των 65 ερευνητικών προγραμμάτων, δώσαμε γύρω στις 300 Ομιλίες κα 40 Διαλέξεις, εκπονήσαμε μελέτες για τουλάχιστον 30 ελληνικές πόλεις. Κάνουμε μαθήματα και επιβλέπουμε όλο και περισσότερες Διπλωματικές και Διδακτορικά.
Η Ελλάδα κάνει βήματα μπρος και βήματα πίσω. Αυτό είναι το πλαίσιο και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν τον επηρεάζει. Εμείς το παλεύουμε, ανανεωνόμαστε σε συνεργάτες, προσπαθούμε, παραμένουμε συνεπείς σε όσα πιστεύουμε και θα συνεχίσουμε κάποιους να τους ενοχλούμε.